Připravujeme více ...
2 hodnocení

Legendy 1918 / Krambambule - LIMITOVANÁ SBĚRATELSKÁ EDICE

Sběratelská limitovaná edice od Žufánka a kluků z Landcraftu.

Můžeme doručit do:
8.12.2022
Skladem
6 300 Kč / ks

Legendy 1918 - Nejsložitější a nejnáročnější likér, který jsme u nás vyrobili. Navazuje je tradici založené slavným francouzským likérem, o který se pokoušela celá řada českých likérníků z počátku století a to nejčastěji pod názvy jako Benediktýnka, Klášterní likér, Klášterní tajemství či Benediktinka - Kneipův likér žaludkový.

Základem je destilát z 28 vzácných bylin a koření, ve kterém jsme vymacerovali šafrán z Nepálu, dosladili medem od našich včel a na rok uložili do dubových sudů. Výsledkem je harmonický koncert bylin, šafránu a medu, který se nebude opakovat. Jde o jedinečnou archivní příležitost, která bude s přibývajícími léty nabírat na kráse a která vydrží bez problémů 100 let.

Složení: velejemný líh, benedikt, yzop, jalovec, skořice, myrha, med a další.

1918 - bylinný destilát, barveno šafránem, slazeno medem, nefiltrováno, zrálo v dubovém sudu. Celkový náklad 1000 ks. Kapitola číslo 2 je ke koupi u kluků z Landcraftu. -Žufánek

 

Krambambule - jde o začátek nové netradiční knihy – tekuté knihy o historii českých destilátů a likérů, zkrátka nápojů v různých dobách u nás vyráběných. Je rozdělena do kapitol. Každá kapitola má pevně daný počet stran/lahví a po přečtení/vyprodání již další nebude napsána/vyrobena.

První kapitolu/likér napsal/vyrobil Martin Žufánek. Jmenuje se “1918” a její výrobu inspiroval Romanův jídelní lístek z inaugurační hostiny prezidenta Masaryka, 21. prosince 1918.

 Před těmi sedmnácti měsíci jsme tedy druhou kapitolu začali psát právě my. S Romanem jsme začali procházet jeho rozsáhlou sbírkou historických materiálů. Několikrát jsme narazili na tajemně znějící název Krambambule… A rozhodnutí bylo jasné, přesně tenhle likér musíme vyrobit. Vždyť první zmínky o něm se objevují už v roce 1598. Ale až v druhé polovině 19. století našla Krambambule širokou oblibu v mnoha zemích Evropy.

A vyráběla se i u nás. Českých receptur z 19. století jsme našli mnoho. Krambambuli připravovali mnoha způsoby. Z hotových trestí, z bylinných macerátů, případně z esenciálních olejů a silic.

Roman se začal ptát, kde všechny ty oleje a tresti seženeme? Před sto padesáti lety je prodával každý lékárník, ale dneska?

A tohle byla přesně výzva pro nás. Rozhodli jsme se, že všechny potřebné složky a základy vyrobíme podle původních receptur. Vždyť šlo “jen” o pár druhů exotického koření a zbytek tvořily u nás rostoucí byliny. Exotické koření jsme měli hned. To bylo jednoduché, ale trvalo nám několik měsíců, než jsme sehnali všechny ty domácí byliny popsané v recepturách. Během několika dalších měsíců jsme vyrobili desítky macerátů, extraktů a trestí. Vyzkoušeli jsme stovky jejich kombinací.

Krambambuli mimo jiné tvoří višňový mošt, exotické koření, směs více než dvaceti domácích bylin a dubové sudy, ve kterých nápoj jeden rok dozrával.

Unikátní chuť Krambambule, druhé kapitoly tekuté knihy Legendy, nabízí jedinečný výlet do naší historie. Likér je věnován Magdaléně Dobromile Rettigové, nejvýznamnější autorce kuchařských knih 19. století.

Zpět do obchodu